• Jeu de Boules

  Succes Sans Soif - Petanque afdeling 

  Sinds een aantal jaren heeft onze vereniging ook een officiele Petanque afdeling. Petanque is de meest voorkomende Jeu de Boules variant. Wil je meer weten over deze fraaie sport, waar de toernooien zijn of wat er verder bij komt kijken, ga dan eens naar www.njbb.nl, de site van de Nederlandse Jeu de Boules Bond.

  Omdat Sport Staalt Spieren (het voormalige credo van voormalig korfbalvereniging SSS) nu niet direct een Franse uitstraling heeft is gekozen voor de naam Succes Sans Soif, want tijdens het spelen hebben de deelnemers niet echt dorst. Inmiddels hebben 25 leden een licentie, zodat men overal op officiele  toernooien kan spelen. Elk jaar organiseren we in de kerstperiode het beroemde Koude Ballen Toernooi, waar ook veel korfballers aan mee doen. In het voorjaar wordt er ook een toernooi georganiseerd, waarvoor ook teams uit onze partnerstad Morfelden-Walldorf worden uitgenodigd.

  Wil je meer weten of kennis maken met Petanque, kom dan op donderdagavond of zaterdagmiddag gewoon meespelen op de banen op Sportcomplex Het Binnenveld aan de Marijkeweg. Als je geen officiele ballen hebt, geen probleem, we hebben genoeg materiaal voor iedereen. Meer informatie is te verkrijgen via een mail naar binnenveld@kvwageningen.nl

  Hoe wordt petanque gespeeld?

  Je speelt Petanque (individueel), doublette of triplette. Bij Petanque en doublette gebruikt elke speler 3 boules, bij triplette 2 boules. Wie de toss wint bepaalt waar gespeeld wordt en maakt een werpcirkel op de grond met een doorsnede tussen 35 en 50 cm.

  Als je gooit moeten de beide voeten binnen de werpcirkel op de grond blijven. De beginnende speler werpt het but uit tussen de 6 en 10 meter en minstens 1 meter van een obstakel. De eerste speler probeert een boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Vervolgens probeert een speler van de andere equipe een boule dichter bij het but te plaatsen of een boule van de tegenstander die op punt ligt, te schieten.

  Daarna moet de equipe, waarvan de boule niet op punt ligt, net zo lang gooien totdat dat wel zo is, enzovoort. Als een equipe geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt de winnende equipe net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij. Degene die een speelronde wint, werpt het but weer uit. De equipe welke het eerst 13 punten heeft gemaakt is winnaar.