Zo eens in de zoveel jaar worden er grote aanpassingen in de korfbalcompetitie gedaan en voor komend seizoen 2025-2026 gaat dat ook gebeuren.
De redenen zitten in ‘voortschrijdend inzicht’ plus technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Denk daarbij enerzijds aan de steeds grotere mogelijkheden met gebruik van digitale dingen als Sportlink en aan de andere kant aan de problemen van kleinere clubs bij het samenstellen van de teams volgens de huidige regels.
Daarbij is het belangrijkste uitgangspunt, dat het KNKV het de leden - en vooral de jeugdleden – zo veel mogelijk naar de zin wil maken en ze op deze wijze zo lang mogelijk bij de sport betrokken wil houden.
Het KNKV wil naar een competitie waarbij plezier, uitdaging en ontwikkeling voorop staat. Dat lukt in het huidige systeem niet altijd.
Mede daarom is het plan Korfbalcompetitie 2.0 gestart.
Wat verandert er voor de seniorenteams?
Het promotie/degradatie-systeem wordt aangepast, de reserve 4e klassen vervallen en het aantal reserve 3e klassen wordt beperkt. Er komt een systeem waarbij goed naar (historische) resultaten van de spelers gekeken wordt.
Er is versterkte degradatie, maar daar tegenover is promotie met ‘wild cards’ ook mogelijk, dus je komt sneller op je eigen (gewenste) niveau.
Voor seniorenteams verandert niets aan de namen van de teams. Wageningen 5 blijft Wageningen 5.
Welke wijzigingen komen bij de jeugd?
Bij de jeugdteams wordt een groter aanpassingsvermogen gevraagd.
Hier is een aantal grotere wijzigingen, waar we wellicht even aan moeten wennen.
Het belangrijkste gewenningspunt is dat de namen van de teams gaan veranderen en de afgebakende leeftijdscategorieën bij het breedtekorfbal verdwijnen.
Binnen het wedstrijdkorfbal moeten we gaan wennen aan U19, U17 en U15. Waarbij U19 staat voor ‘onder 19 jaar’, dus de 17- en 18-jarigen.
Op dit moment spelen onze sterkere jeugdteams wedstrijdkorfbal (A1, A2, B1, C1, C2 en D1). Dat wordt dus straks U19-1 en U19-2, U17-1 enzovoort.
Maar het zou heel goed kunnen, dat onze C2 bijvoorbeeld niet meer in deze groep komt, omdat ook hier de 2e klassen verschuiven naar de bredere groepen.
Daarentegen is dat straks ook afhankelijk van de sterkte-inschatting van de spelers die volgend seizoen in het tweede selectieteam van U15 zitten. Daar zijn de wildcards bij de jeugd ook weer nuttig voor.
Binnen het wedstrijdkorfbal komt geen aparte groep U13 (huidige D1) meer, omdat naar de huidige inzichten, het voor deze leeftijdsgroep belangrijker is zich in de breedte zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen en daar biedt de nieuwe korfbalcompetitieopzet meer mogelijkheden.
Voor wedstrijdteams is er geen leeftijdscompensatie meer mogelijk. De teamindeling bij wedstrijdteams is gebonden aan geboortejaren. Een speler die op peildatum 31-12-2025 17 jaar is, mag niet uitkomen in een U17 team. Maar een speler uit U15 mag wel met U17 mee doen.
Voor alle andere jeugdteams vervalt voor de achttallen de strakke leeftijdsgrens van twee geboortejaren en wordt dat voortaan op maximaal 3 kalenderjaren verschil gezet.
Deze wijziging maakt het mogelijk om zoveel mogelijk bij elkaar passende spelers samen te brengen, ook als er leeftijdsverschillen zijn. Deze verhoogde flexibiliteit in indeling maakt het voor de JTC mogelijk nog meer te kijken naar eenheid in speelsterkte, fysieke en mentale ontwikkeling en sportbeleving binnen de teams.
Bij viertallen wordt het leeftijdsverschil op maximaal twee kalenderjaren gezet. Maar de leeftijd tot waarin ze als viertal mogen spelen wordt wel verruimd. Alle huidige E-spelers mogen volgend seizoen nog in viertallen blijven spelen. Zelfs huidige eerstejaars D-spelers zouden eventueel weer in een viertal uit mogen komen.
Op dit moment kennen we de benamingen F tot en met A voor de verschillende leeftijdscategorieën in de jeugd. De team-aanduiding wordt vanaf volgend seizoen bepaald op basis van de gemiddelde leeftijd per team en dat betekent dus dat het A3 team dan Wageningen J1 wordt (J staat voor Jeugd). J1 is het oudste jeugdteam niet uitkomend in wedstrijdkorfbal. En bijvoorbeeld de huidige F4 zou dan ongeveer Wageningen J31 worden. Het team met de jongste gemiddelde leeftijd.
Het niveau waarop de teams gaan uitkomen, gaat aangeduid worden met kleuren. Bij elke kleur horen bepaalde spelbepalingen (balmaat, korfhoogte, 1-vak of 2-vakken, functiewissel, etc.)
In het plan staat ook om bij viertallen de zaalcompetitie in twee delen te verdelen. Bij de jongste teams zie je vaak grote verschillen in ontwikkeling gedurende een seizoen.
Het plan maakt het mogelijk om halverwege de zaalcompetitie naar een andere niveau te gaan. Bijvoorbeeld J24 heeft het zwaar en komt nog niet helemaal uit de verf. Na zes wedstrijden slechts 1 punt en zelf maar 8 doelpunten gemaakt. J24 zou beter tot zijn recht komen op een lager niveau.
Maar de J28 gaat als een raket en winnen alles met grote cijfers. J28 is er juist bij gebaat om hoger ingedeeld te worden.
Wanneer gaan we het merken?
Nou, dat zal volgend seizoen 2025-2026 best even wennen worden.
Waarbij de voordelen vooral zitten in bijvoorbeeld beter passende ploegen, beter en sneller op het niveau korfballen wat passend is voor het team en meer gelijkwaardige competities.
Buiten de genoemde veranderingen om zijn er ook nog andere en veelal specifieke aspecten aan de nieuwe korfbalcompetitie 2.0, maar die zullen we later toelichten.
Nog niet alle details zijn volledig duidelijk en het KNKV deelt eind maart de meest actuele informatie en handvatten/tools voor verenigingen om met de nieuwe opzet aan de slag te gaan.
In april/mei zullen we meerdere informatieavonden organiseren om een en ander te verduidelijken.
En toe te lichten wat de gevolgen zijn voor het korfbaltechnisch beleid binnen KV Wageningen.
Via onderstaande link kun je alvast de informatie vanuit het KNKV volgen:
Samenvatting competitie 2.0