• Column - vrijwilliger zijn levert jezelf ook veel op

9 nov 2022
  • We hebben bijna allemaal wel ervaring met het verenigingsleven. Een vereniging brengt mensen samen, waarbij sport, muziek, carnaval, scouting of andere interesses de bindende factor zijn. Maar aan het woord ‘vereniging’ zit het werkwoord ‘verenigen’, ofwel verbinden. En verbinden gaat binnen een vereniging natuurlijk niet vanzelf.

Het is lang niet meer vanzelfsprekend dat mensen zichzelf altijd inzetten binnen een vereniging. Jammer, want de ervaring leert dat een uurtje voor de ander óók een uurtje voor jezelf is. Het geeft je een goed gevoel om iets voor een ander te doen. Het is een zinvolle tijdsbesteding, het vormt je als mens en staat ook nog eens leuk op je CV. Zelf herken ik die betekenisvolle kant inmiddels goed. Tegelijk zie ik ook dat het - in deze tijd van digitalisering en individualisering - een stevige opgave is om onze vereniging ‘in de goede flow te houden’.

Je rolt er vanzelf in
    Ik ben sinds mijn zesde jaar al verbonden met korfbal. Eerst VADA, toen DOS WK en DOS ’46 en sinds een jaar of acht weer terug op het oude, vertrouwde nest KV Wageningen. In mijn jeugdjaren was ik naast korfbal ook verbonden met voetbal. Mijn broers voetbalden namelijk en mijn ouders hebben voor die voetbalclubs altijd veel als vrijwilligers betekend. Ik heb gezien hoeveel plezier zij hier (bijna :) altijd aan beleefden en wat het voor de clubs betekende. Na mijn eigen korfbalcarrière en toen m’n dochter Ella naar school ging vond ik het tijd om wat meer voor onze club te betekenen. Dus toen ik inmiddels bijna 2 jaar geleden gevraagd werd om voorzitter te worden heeft dat beeld van mijn ouders de doorslag gegeven om ja te zeggen. Vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend.

Hoe dan ook – het cement van onze club In zijn algemeenheid is de vanzelfsprekendheid waarmee ouders en leden de handen uit de mouwen steken behoorlijk afgenomen. “Ik betaal toch contributie…” is steeds vaker de reactie als er een oproep onder leden wordt gedaan. Versterkt door de Corona pandemie, zien we dat vrijwilligers steeds moeilijker te vinden zijn. Gelukkig kan ik zeggen dat de betrokkenheid onder onze (ouders van) leden gemiddeld echt wel hoger ligt, daar ben ik blij om en heel trots op! Maar….ook wij hebben op veel plekken nog steeds vrijwilligers nodig. En daarnaast, wat goed gaat moet je ook goed houden. Vrijwilligers vormen - hoe dan ook - het cement van onze club. Als ze gelijktijdig zouden stoppen zijn we ontwricht en bestaat onze club niet meer.

Vrijwilligers zijn meer tevreden over hun leven
    Als je vrijwilligerswerk doet, zorgt dit voor verbinding met mensen die je anders misschien wel nooit had ontmoet. Daardoor ontstaan sociale netwerken, die van belang zijn voor sociale samenhang. Daarnaast is het ook gezond. Uit onderzoek naar het verband tussen vrijwilligerswerk en gezondheid blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen meer tevreden zijn over hun leven en gemiddeld genomen minder depressief zijn. Ook zijn deze mensen minder gestrest, ervaren ze meer sociale steun en hebben ze een hogere eigenwaarde.

De gelukkige vereniging
    In de ALV van 19 oktober jl. heb ik iets verteld over ‘de gelukkige vereniging’. Hierover is een boek geschreven door twee leuke, slimme mannen die ik ken uit de korfbalwereld; Job van Eunen en Roel van der Weide.

Het boek sluit volledig aan bij mijn passie ‘gastvrijheid’, dus bij deze een ‘shout out’ naar hen. Wil je het boek eens lezen, je mag ‘m van me lenen 😊 Als je ‘m zelf wilt bestellen, hierbij de link: ‘De gelukkige vereniging – het geheim van trotse leden’ Wat vind jij leuk? Wellicht wordt de vader van een E-speler wel heel blij van financiële vraagstukken, of heeft een speler uit het 6e wel een passie voor media, of vindt een moeder van een B-speler het wel heel leuk om sponsoren te werven…. Laten we elkaar (nog) beter leren kennen door meer met elkaar te praten. Zo weten we meer over elkaars interesses en durven we elkaar meer te vragen. Je kunt iets voor anderen betekenen en het levert ook jou veel op!

Wendy
    voorzitter KV Wageningen